Novinky
22.03.2016 07:25
Maillardova reakce
Charakteristická chuť a vůně pečeného grilovaného masa. Co za tím stojí?
Mezi ty nejlepší věci, které se nám na grilování líbí, patří kromě posezení s přáteli a vaření venku především charakteristická chuť a vůně pečeného masa. Tuto nezaměnitelnou chuť a vůni má nasvědomí reakce, která...
—————
20.03.2016 13:05
Lepší než marináda
Existuje něco lepšího nežli marináda?
Vše o marinádě jsme si řekli v článku Marináda - mýty a fakta
Existuje, ale něco lepšího nežli marináda? Jak je to tedy doopravdy?
Jeden z nejefektivnější způsobů ochucení masa uvnitř je injektáž. Další možností jsou suché marinády o které jsme psali už v...
—————
19.03.2016 10:48
Marináda - mýty a fakta
„Ty hovězí stejky mám už tři dny naložený!“ ... to je věta, která mi při příchodu na grilovačku opravdu dokáže zkazit náladu ...
Většina příznivců grilování velmi často a s oblibou noří maso (nebo i ostatní typy pokrmů), před jeho položením na gril, do marinády. Přitom marináda jako taková, je...
—————
28.10.2015 14:13
Mýtus o píchání do masa a ztrátě šťávy při grilování
Myslíte si, že pokud budete píchat do masa během grilování, že se připravíte o všechnu vodu a maso nebude šťavnaté? Tohle tvrzení zní dokonce z úst Zdenka P. v pořadu Šéf na grilu. Nic proti Zdenkovi, nicméně to co říká a s ním všichni ostatní, není úplně zas tak pravda a není potřeba dělat z...
—————
23.03.2015 13:50
Iideální a bezpečná teplota grilovaného masa
Řidič bez řidičáku, pilot bez licence nebo kapitán lodi bez znalostí? Sbírání a konzumace hub bez vzdělání? A co třeba grilování bez znalostí ...
Proč vlastně maso ohříváme, pečeme, vaříme nebo grilujeme? Člověk se jako jeden z mála obyvatel této planety živí...
—————
23.03.2015 13:49
Teplota a procesy v mase při grilování
Co se děje s masem při různých teplotách?
Které procesy a teplotní hranice je dobré znát?
Tím, jak dochází ke zvýšení vnitřní teploty masa, spouští se zároveň celá řada chemických a fyzikálních reakcí. Grilováním masa se nemění pouze jeho barva, ale vlivem tepla dochází k přeměně molekulární...
—————