21.03.2016 18:57

Grilujeme po česku - Jitka Forejtová

Zajímalo mne, jak Jitka Forejtová Griluje po česku a knihu jsem za 179 Kč zakoupil v tištěné podobě (lze ji zakoupit i v elektronické podobě).

No a teď přemýšlím, jak to celé s nadhledem shrnout a vystihnout pravou podstatu této knihy.  Jitka Forejtová nám ukazuje české grilování ve své nahotě. Autorce nelze upřít její ohromné nadšení pro věc. Zaslouží si respekt, za to, že se pokusila podělit o své zkušenosti s grilováním s ostatními čtenáři. Za některé rady uvedené v knize, které mohou způsobit i vážné onemocnění, zaslouží něco úplně jiného.

Hodnocení:
Jednoduché recepty - dejme tomu.
Omáčky, saláty, ovoce, zelenina, namíchání kořenících směsí - OK.
Marinády a nakládání s nimi - katastrofa. 

Závěr:
Autorce nechybí chuť a nadšení, na straně druhé postrádá znalosti o bezpečném nakládání s potravinami a o procesech probíhajících při grilování.

Rada grilakademie.
Pokud budete v průběhu grilování potírat maso marinádou, ve které jste ho předtím 4 dny máčeli, tak si bakterie, kterých se pečením masa pracně zbavujete, opět servírujete na svoji pečínku. A věřte že po čtyřech dnech v ledničce, která nemá nulovou zónu, jich v té marinádě budete mít nepočítaně. 

Pokud maso musíte marinovat, tak je před položením na gril důkladně osušte, utěrku pak vyperte v horké vodě nebo bezpečně zlikvidujte. Marinádu taky zlikvidujte. Jestli je vám líto ji vyhodit, tak ji před dalším použitím bezpodmínečně převařte.


 

—————

Zpět


Kontakt

Grilakademie