29.10.2015 16:32

Když si přivezete domů nový gril

V okamžiku, kdy jste si splnily svůj sen zakoupením nového grilu, nastává jeden ze zásadních momentů...
:-) Jak praví text známé písničky z pohádky Princové jsou na draka - Je statisticky dokázáno - že pokud se vám první tři grilovačky nezdaří podle vašich představ – na gril a grilování zanevřete...  a funguje to i naopak, pokud se vydaří – přivede vás to k dalšímu pátrání po nových receptech, technikách a grilování pozvolna propadnete a nebo taky ne.

V dnešní době se načeském trhu s grily najdou prodejci kteří vám přivezou nebo zašlou až do domu nový gril kompletně složený a překontrolovaný. Pokud jste ale gril koupily v krabici a nesmontovaný, čeká vás úkol gril sestavit a připravit k prvnímu zažehnutí. Osobně jsem za svou praxi smontoval desítky kotlových, plynových i elektrických grilů. Z vlastní zkušenosti doporučuji držet se při skládání grilu přesně podle návodu výrobce.

Vždy se mi vyplatilo gril pěčlivě a pomalu vybalit z krabice, překontrolovat podle návodu všechny díly a spojovací materiál. Zvláští pozornost si zaslouží smaltované díly kotlů a vík a samotná tělesa grilů. Opatrně je pokládejte na molitanové nebo kartonové proložky, a to proto, abyste je při montáži ostatních dílů nepoškodili nebo nepoškrábali. Ne že by poškrábaný a odřený gril neplnil dobře svoji funkci, ale přeci jenom si každý z nás přeje, aby alespoň chvíli vypadal gril jako nový. Běžně manuálně zručný jedinec je schopen gril bez problémů smontovat. Technicky náročnější na montáž mi vždycky přišli grily Campingaz. Nadruhou stranu poměrně jednoduše a rád skládám plyny i elelektriky Weber.

Na kotlových grilech není většinou co zkazit, a to ať už se jedné o ty značkové nebo o "no name" grily. Snad jen, vyplatí se dávat pozor při manipulaci a montáži teploměru – jeho poškozením byste si zbytečně způsobili vrásky na čele. Pokud máte gril úspěšně smontovaný, můžete přistoupi k jeho prvnímu zažehnutí.

U plynového grilu nezapomeňte zkontrolovat těsnost hadice a jejího napojení jarovou vodou. Plynový gril vždy zapalujte s otevřeným víkem. Při prvním zapálení zažehněte hořáky plynového grilu a otočte na maximum. U kotlového grilu naplňte rozpalovací komín dlouho hořícími briketami a po jejich dokonalém rozpálení je nasypte do grilu. Vzduchové regulátory nastavte pro maximální přívod a hoření. Druhá možnost u kotlových grilů je zapálit na palivovém roštu menší táborák. Elektriku opět rozpalte naplno. Je totiž důležité při prvním rozpálením grilu dokonale vypálit průmyslovou mastnotu, která se přirozeně vyskytuje od výroby na palivových i grilovacích roštech, hořácích a vnitřních částech grilů. Děláme to z toho důvodu, abychom napříště neměli při ostrém grilování aroma, kouř a spaliny z těchto nežádoucích látek na připravovaném grilovaném pokrmu. U rozpáleného grilu dodržujte bezpečnostní pravidla. Snažte se zamezit aktivnímu pohybu dětí nebo podnapilých osob v těsné blízkosti grilu. Po skončení grilování nejprve očistěte rošty na potraviny dokud jsou žhavé – jde to lépe – ideální je ocelový kartáč na grilovací rošty. Nejvíce se mi osvědšil menší triangl Weber. Elektrický gril odpojte od sítě a nechte vychladnout. U plynového grilu zavřete přívod plynu, vypněte hořáky a zaklopený gril nechte vychladnout. Kotlový gril nechte zaklopený, zavřete přívody regulace vzduchu – brikety nebo uhlí samo zhasne a gril nechte vychladnout. Přeju mnoho zdaru.

—————

Zpět


Kontakt

Grilakademie